20 Ağustos 2010 Cuma

Güzel ve Çirkin

Selamlar,

Masalı bilmeyen var mı? "Güzel ve Çirkin" 'i, aslında ben yakın zamana kadar ziyadesiyle popüler sanırdım peri masallarını ama o benim şahsi ilgimden kaynaklı bir yanılsamaymış. Pek başarılı sayılamayacak bir "Güzel ve Çirkin" deneyimi geçirdim ama halen kalbimde feci bir sızıya sebep oluyor bu masal. Yani bilmiyorum ama peri masallarının yakaladığı bir başarı sanki bu;"Süt Kardeşleri" tekrar tekrar izlemek gibi. Beni korkutuyorlar, kederlendiriyorlar ve gülümsetiyorlar- ki ben de uykudan önce çok masal dinlemiş bir çocuk değilim aslında.


Yine de masallar her şekilde önemli çünkü aslında masal yazma işine sandığımızdan daha fazla soyunmuş haldeyiz . Anıları, yaşanmışlıkları, dedikoduları öylesine çok değiştiriyoruz ki çocuklara, yeğenlere, kardeşlere veya başka küçük veletlere anlatacak bir sürü yeni malzememiz oluyor (Blog'a yazmak için veyahut).


Yine özel olarak masallara dönecek olursak, öykü sevenlerin iştahını kabartacak kadar geniş bir mutfak var burada; hem de nasıl şekerim. Andrew Lang, zamanında bu mevzuyu incelemeye başlayan araştırmacılardan biri ve kendisi halk masallarını, dolasıyla peri masallarını toplamaya başlamış. Topladığı masallar, Türkiye'den Danimarka'ya ve daha pek çok ülkenin masallarından oluşmakta. Bu masalları belli kitaplarda toplamaya başlıyor. The Blue Fairy Book, Andrew Lang's "Coloured" Fairy Books  adlı serinin ilk parçası mesela ve bu yapıtların içlerinde aşina olduğumuz masalların aşina olmadığımız versiyonları bulunmakta. Kitaplara ulşabilirseniz, fevkalade metinler var içlerinde.


Peri masalları olunca mevzuu, aslında ipuçlarını ve yazılmamış parçaları kendinizde toplayıp, kaybolan parçaların kurtarılmasına yardımcı olabilirsiniz. Şöyle ki pop-kültür'de sık sık rastladığımız öğeler peri masalı kökenli olabiliyor, dahası köy yaşamını inceleme şansına erişmiş olanlarımız ise bu masal öğelerinin neyle beslendiğini çok net görebiliyor. Ninenizin anlattığı ve hiçbir yerde yazılı olmayan masalları kaydetmek bence çok faydalı olacaktır. Aile bağınız yakın zamanda köyden koptuysa veya kopmadıysa  araştırmanızı ve masalları dinlemenizi tavsiye ederim.Kırklara karışmak, peri düğününe rast gelmek gibi şeyleri duymuşsunuzdur muhakkak.Heyhat, masalları ve daha birçok sözlü eserleri koruyamaz durumdayız. Yani Anadolu gibi alabildiğine mistik bir yerde yaşayıp bunları yok olmasına izin vermek tiksindirci aslında. Neyse, her halükarda fevkalade peri masalları ile dolu bir yer Anadolu, ilginizi çeker ise araştırmanızı tavsiye ederim.

Öyle yani, Ramazan da olunca aklıma geldi =). İyi kalın,


Callieach Bheur

Bu arada, en sevdiğiniz peri masalı hangisi?

6 yorum:

  1. Sevmediğim masal var mı acaba diye düşündüm sevgili Cadı :)

    ps. Bu yorum cuma bakılması gereken fal açılmadan önce atılmıştır :)

    YanıtlaSil
  2. hımmm peri masalı mı oluyor bu da bilemedim ama ben deniz kızını severim. gider köpük olur ya beni benden alır.

    YanıtlaSil
  3. Vov, Alchemist, tamı tamına bir peri masalıdır o ve bu versiyonunu bilen pek az kişiye rastladım. 8 yaşımda okumuştum o versiyonunu, kendime gelememiştim; hala sarsaar beni.
    Sağol yorum yazdığın için:)

    YanıtlaSil
  4. Peri masallarının hepsi güzeldir,insanı alır götürür.ben de 'danseden on iki prenses' ve 'yaban kuğuları' masallarını çok severim.Aslında sevmediğim masal yok gibi bişey:) şu yaşa geldim hala masal okuyorum :) ne güzel bir konu seçmişsin :)

    YanıtlaSil
  5. Teşekkür ederim Unicorn:)
    kesinlikle sana katılıyorum, tüm kabimle. 'danseden on iki prenses' ve 'yaban kuğuları'nı okumamaıştım ama ilk fırsatta elim uzanacak :)

    YanıtlaSil


Takipçiler =)

Gelenler Gidenler